lørdag 14. august 2010

Boxeren som brukshund og tanker om fremtiden...


Tja, hvor skal jeg begynne. I det siste har jeg tenkt mye. Mye av tankene går rundt boxeren som bruks/tjenestehund.

En god boxer skal etter min mening være en real brukshund. Andreas og Julie beskriver dette bra i sin blogg om sine bruksboxere (http://www.bruksboxer.com/): En god boxer er en fabelaktig arbeidshund fordi "de har stor arbeidskapasitet, god fysikk, stor jaktlyst, stor kamplyst, sterkt mot og elsker å leke. Så det er viktig at vi boxereiere kommer oss ut i bruksmiljøet og reklamerer slik at enda fler får øynene opp for boxeren som den bruksrasen den er". Og jeg kunne ikke vært mer enig...

Dessverre er det få som er aktive med sine boxere, dvs. som konkurrerer, er aktive i redningstjeneste ol. Det gjelder også oppdretterne. Det er generelt lite fokus på bruksegenskaper hos boxeroppdrettere i Norge. Mitt inntrykk er at fokus først og fremst er på utstillingsresultater. Mange oppdrettere vil likevel fremheve at boxeren er en brukshund. Og det er den jo, opprinnelig (som så mange andre raser)! Men hvordan kan man vite at hunden man benytter i avl har gode bruksegenskaper, hvis verken den eller kullsøsken er testet mht. dette? Og hvordan kan man vite hva som kreves av en bruks/tjenestehund hvis man ikke er aktiv selv? Når mentalitet (utover det å være en god familiehund) ikke er et avlskriterie, vil dette over tid svekke rasen som brukshund. Og jeg er redd vi er på god vei, dessverre. Jeg har snakket med flere instruktører som sier at "alle boxerne de har hatt på kurs er vært ekstremt vanskelig å belønne, både med lek og godbit". Dette kan selvsagt ha sammenheng med at eierne har vært lite flinke til for eksempel å utvikle en god lek med valpen. Dette kan også vitne om at mange individer bl.a. mangler jakt- og kamplyst, egenskaper som er viktig for å få frem en god brukshund. Dette gjør meg trist. Hva er en boxer uten den herlige mentaliteten som beskrives ovenfor? Det tørr jeg ikke å tenke på…

Nå er nok jeg over gjennomsnittlig interessert i hundetrening. Derfor har jeg et annet fokus på mentalitet enn den gjennomsnittlige hundeeier. De aller fleste hundeeiere (og de som kjøper boxer) ønsker en trivelig familiehund. Og da blir vel avlen deretter… Men, vi har (forhåentligvis) fortsatt mange eksemplar av rasen i Norge som egner seg til bruksarbeid. Jeg håper derfor flere blir aktive med sine boxere slik at flere får opp øynene for rasen som brukshund (dersom bruksegenskaper blir et "krav" fra valpekjøpere vil dette forhåpentligvis endre fokus hos fremtidens oppdrettere). OG jeg håper at oppdrettere blir flinkere til å teste hunder og avkom samt å ha større fokus på mentalitet og brukspotensiale i sin avl.

Godjenta Wilma har mange egenskaper som er et godt utgangspunkt for en fremtidig redningshund. Hun er sosial, har stor søkslyst, arbeider selvstendig og beveger seg lett i terrenget. Jeg er likevel redd hun ikke har den mentaliteten som kreves (og som jeg ønsker) av en redningshund. Med fornuftig trening vil jeg nok kunne få henne gjennom en A-godkjenning i Norske redningshunder. Men vil jeg det? Wilma er veldig ustabil i form og aktivitetsnivå. Dette er delvis knyttet til innbilte svangerskap og hormoner, 3-4 mnd to ganger i året hvor hun er variabel i form og humør. Delvis er det knyttet til vær og varme, dvs. at 15 grader + og sol = varmt og nedsatt aktivitetsnivå. Hadde Wilma vært en mer høytemperert tispe med masse jakt/kamp (altså en hund som gir alt for lek med figurant), hadde hun nok gitt alt til tross for litt varme. Å trene frem en redningshund er tids- og ressurskrevende. Jeg er ikke redd for å bruke verken tid eller ressurser på dette. Men, jeg kan ikke ha en redningshund som ikke fungerer optimalt i 15 grader + ;)

Men vi ligger ikke på latsiden likevel. I vår og sommer har vi stort sett konsentrert oss om bruks. Vi har vært på mange kurs, bl.a. innen spesialsøk, ID-spor, rundering og konkurranselydighet med Maria Hagström. I tillegg går jeg KlikkerTRENERn hos Canis Hundeskole. Her har jeg som mål at vi skal klare avansert nivå, så dette blir nok hovedfokus utover høsten…! I tillegg vil vi fortsatt delta på nrh-treningene fremover. Lillegull skal få nok å bryne seg på :)


Jeg går i disse dager med planer om hund nr 2. Det er ikke mange raser jeg kunne tenke meg utenom boxer. Men jeg er livredd for å ende opp med en hund som er vanskelig å trene eller kanskje til og med utrenbar. Nestemann blir derfor trolig en annen rase. Jeg har ikke bestemt meg 100 %. Uansett hva det blir, kommer jeg nok alltid til å ha boxer. For meg er det ingen andre raser som måler seg med en god boxer!

7 kommentarer:

 1. Er helt enig med deg, og det gjelder jo ikke bare boxeren. Det samme skjer jo i flere og flere raser.

  Jeg synes ikke nødvendigvis det er synd at en rase ender opp som en god familiehund (dvs at den tilværelsen funker for både hund og familie), det er tross alt det folk flest er ute etter, og jo flere raser som takler det livet, jo bedre er det. Det er langt verre med alle de hundene som ender som familiehunder og som går på veggene av frutrasjon (eller bare resignerer).

  Men så var det det å markedsføre rasen som brukshund, da. Det er forskjell på å trene triks i hagen og å prestere over tid i til dels tøffe forhold. Det siste krever både fysikk og mentalitet, og det er gjerne der den gjevne hund faller gjennom. Uten fokus på disse egenskapene, så forsvinner de. Å påstå at hundene innehar disse egenskapene uten å gjentatte ganger bevise det (f.eks gjennom bruksprøver), er etter min mening villedende markedsføring.

  SvarSlett
 2. Kjempeenig i det du skriver Pia! Jeg kjenner jeg blir i overkant engasjert når jeg leser det du skriver! - Du får bare unnskylde min alt for lange kommentar;)

  Julie og jeg har snakket mye om dette, både med hverandre og andre hundeeiere. Det blir feil å tro at man kan videreutvikle en bruksrase når bruksegenskaper, mentalitet og helse ikke er hovedkrivteriene i avl. Ved å drive avl utelukkende basert på eksteriør, vil man på et eller annet tidspunkt måtte innse at rasen i sin helhet ikke lenger innehar nødvendige egenskaper for å brukes i bruks/tjeneste.

  Jeg tror ikke vi er helt der enda fordi det fremdeles finnes individer som presterer, men hvis vi vil fortsette å anse boxeren som en bruksrase MÅ det gjøres noe mens vi enda har muligheten.

  Ansvaret for utviklingen av rasen ligger hos NKK/NBK og oppdretterne. For å utvikle rasen som brukshund er man helt avhengig av to ting: Oppdrettere som avler på bruksegenskaper/mentalitet/helse og valpekjøpere som trener hundene i bruks/tjeneste. For å få dagens oppdrettere til å tenke mer bruks, mener jeg NKK burde innføre krav om bruksresultater (IPO1, LP1, B-godkjent redning etc) OG bestått FA/MH for å dele ut utstillingscert (og dermed også championat). Dette er i alle fall et godt skritt i riktig retning. Å drive avl på brukshunder uten slike krav er meningsløst - og VIL degradere rasens brukbarhet over tid. Faktum er likevel at uten dedikerte oppdrettere som selv driver med bruks og brenner for brukshunden boxer, vil rasen slite.

  Selv har vi lekt litt med tanken om å kanskje en dag starte et kvalitetsoppdrett av boxere, med knallhardt fokus på bruks/helse/mentalitet. Tiden vil vise;)

  Jeg synes det er veldig synd hvis du ender opp med en annen rase en boxer. Jeg vil oppfordre deg til å kikke mot Tyskland eller mot Sverige og sjekke ut endel bruksrettede kennler der. Jeg har brukt alt for mye tid på å sette meg inn i linjer og oppdrettere i Sverige/Tyskland og vil særlig anbefale deg å se på Boxer vom Rehfeld i Tyskland. Deres imponerende tispe, AD VPG3 FH1 Körung A Iramis vom Rehfeld har muligens hatt sitt siste kull, men det blir spennende å se hva hennes datter, Nashira (Etter AD IPO3 VPG3 Köring A Orgon von Fausto), kan skilte med etterhvert. Dette er i allefall en kennel som fokuserer sterkt på bruks/mentalitet/helse som jeg har særlig sansen for. Det lover alltid godt når det ikke er et eneste utstillingsbilde av noen av hundene;)

  Rasen trenger engasjerte bruks-mennesker som deg, og vil ha mye å tape hvis du "konverterer" til en annen rase. Håper derfor du revurderer, og heller leter ekstra hardt etter det rette emnet;)

  Lykke til videre med trenerkurs og hundetrening:)

  Mvh Andreas & Max/Julie & Bajas

  SvarSlett
 3. Godt å se det er flere med sammenfallende interesser. Jo flere med disse meningene, jo lettere er det å stå på barrikadene og få gjennomslag for endringer. Er dog redd for at kreftene i NBK er så sterke og tradisjonene for å bruke boxeren i norge er så svake, at det vanskelig vil la seg gjøre å trumfe gjennom de nødvendige grepene for å snu utviklingen. Men det finner man ikke ut før man prøver...Mine forslag til "panikkløsning" på kort sikt er: 1. Innføre krav om bruksresultater for å få cert på utstilling, 2. Innføre krav om bruksresultater for å få godkjent kombinasjoner via raseklubben, 3. Innføre motprøve for alle hunder som skal konkurrere om BIR, BIM etc. på årsvinnerutstillingen og norsk vinner. Dette vil være et skritt i riktig retning, og en start.

  SvarSlett
 4. Bra skrevet, Pia! Ble nesten engasjert jeg og;-) Lykke til med valget!

  SvarSlett
 5. Ser vi har mye sammenfallende tanker, ja. Er redd styre og stell i NBK ikke kommer til å ta initiativ til dette. Utfordringen er at vi er en liten håndfull med bruks/boxerentusiaster i Norge som brenner for dette… Som jeg kjenner til i alle fall. ”Vi mot røkla”. På tide med et lite opprør spør du meg! :D

  Andreas N: Har selv brukt mye tid på å sette meg inn i linjer i utlandet, primært i Tyskland. Var faktisk uker fra å hente meg en liten krabat fra brukslinjer i Tyskland. Når dette av ulike årsaker ikke ble noe av, har jeg bestemt meg for å vente til neste år bl.a. for å se hva som kommer hos vom Rehfeld :) De skal ikke ha kull før til neste vår/sommer. Har lenge holdt en knapp på denne oppdretteren og jeg er i likhet med deg spent på hvordan Nashira kommer til å utvikle seg. Så vi får se. Som du skjønner klarer jeg ikke helt å legge fra meg tanker på en ny boxer (etter brukslinjer).

  Det som holder meg tilbake er som sagt frykten for å ende opp med en hund som ikke funker. Derav vurderer jeg ett par andre raser… Boxerentusiasten og idealisten i meg ønsker å lykkes med boxer. På en annen side forsøker jeg å være realistisk om hvorvidt det er mulig å oppnå det jeg ønsker – med boxer! Jeg håper det. Og jeg håper vi/boxer-Norge klarer å snu den negative trenden før de få bruksentusiastene som er igjen i boxermiljøet ”konverterer” til andre raser av mangel på gode emner.

  SvarSlett
 6. Jeg blir nesten litt motløs av å tenke på hvor vanskelig det vil være å få styret i NBK til å engang vurdere å innføre slike krav. Uten engasjerte bruksintresserte i styret vil et slikt forslag nok aldri se dagens lys.

  Jeg tviler ikke på om at det er mulig å nå til topps med en boxer, men valget av kombinasjon er ekstra viktig. Hvis du får mulighet til å kjøpe valp fra Rehfeld, ville jeg ihvertfall klint til;)

  Boxernorge har virkelig behov for oppdrettere som Rehfeld, Aargauer Stein m.fl. som tenker bruksegenskaper/mentalitet/helse!

  - Andreas

  SvarSlett
 7. Jeg mener ikke at det er mulig å nå til topps med en gjennomsnittsboxer slik rasen er i dag (Ihvertfall i Norge), men at det fremdeles finnes individer som skiller seg ut og innehar de egenskapene som kreves for å kunne bli kalt en ekte brukshund. Å finne disse individene krever endel leting, og akkurat som deg mener jeg lite kan matche en bra bruksboxer;)

  Rasens fremtid som brukshund ser dyster ut med mindre noe gjøres snart. Det vi gjør nå er å vanne ut bruksgenene ved å prioritere eksteriør og familiehundaspektet på hele fjøla..

  Jeg tror vi er ganske enige alle tre om at rasen (og da særlig den norske populasjonen) står overfor store utfordringer i forhold til å kunne befinne seg i brukshundkategorien. Trist men sant. Selv har jeg ikke gitt opp håpet om å bruke boxer i årene som kommer, men da fra utenlandske linjer..

  Helg betyr trening;) God helg!

  SvarSlett